Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: prosím poraďte - kámoška má problém, jde o pracovní právo

prosím poraďte - kámoška má problém, jde o pracovní právo 03. dub 2009 11:18 #19

  • jenda.sg1
  • Avatar uživatele jenda.sg1
  • OFFLINE
  • VIP EXPERT
  • Příspěvky: 175
  • Karma: 0
[quote1238755973=Lachtan]
[quote1238748283=jenda.sg1]
[quote1238738505=Lachtan]
No, v žádný normální firmě český zákoník práce neplatí.... Většina z vás bude po dostudování a nějaké praxi nadále v pozici zaměstnavatele a pak vám všem škodolibě přeju nechutné poťouchlé a přiblblé zaměstnance, kteří si myslí, že máte na účtech desítky milionů určené na výplaty jejich připitomělých "nároků", přestože jejich odvedená práce nestojí za nic (99% případů)
[/quote1238738505]

Jasně, tohle ti řeknou zhruba na 3. semináři z pracovního práva, že zrovna u zákoníku práce je latence největší a že se na něj ve firmách kašle, ale jen do té doby než dorazí inspekce práce a začne tam dělat kontrolu, pak se advokátním kancelářím ozývají zoufalí šéfové, co mají dělat, aby nedostali pokutu.

Píšeš že práce těch zaměstnanců nestojí za nic, no tak je vyhoď a vezmi někoho kdo ti tu práci bude dělat mnohem líp... teď když nám roste nezaměstnanost, máš šanci získat mnohem lepší zaměstnance za stejné peníze.
Ony ty připitomělé nároky... víš, oni také musí platit nájem, jídlo, oblečení, jim to taky nikdo zadarmo nedá, mají vydání stejně jako ty.
A že tě zaměstnanci prudí uplatňováním nároků ze zákoníku, to je naprosto normální odveta za hnusné chování šéfa, takže se zkus zamyslet, jestli jim takhle náhodou nedáváš otevřeně najevo že jimi pohrdáš a že nestojí za nic.

Ono totiž dost záleží i na atmosféře na pracovišti. Pokud má šéf se zaměstnanci dobré vztahy a panuje vzájemný respekt a pohoda, jsou mnohdy zaměstnanci ochotni ustoupit a třeba se i o část nároků připravit, pokud se k nim ale šéf chová určitým způsobem, pak mu to dávají pěkně sežrat a využívají zákoník do posledního písmenka.
[/quote1238748283]

Tohle je hloupost, co říkáš. Tak to může fungovat v malé firmě, která zaměstnává dejme tomu jednoho až pět lidí s nějakým vzděláním na odbornou práci. To je třeba nyní můj případ a taky žádné problémy nemám (i když i tady můžou vzniknout, pokud náhodou podepíšeš smlouvu s notorickým prudičem a uplatňovatelem "nároků"). Ale pokud zaměstnáváš dejme tomu 50 lidí se základním vzděláním na manuální práci, budiž ti samo nebe milostivo. Mám s tímhle zkušenosti z devadesátých let, ale to by přesáhlo rozsah diskuze :-). Je to spíš na napsání hororové knížky. Takže jen krátce, všichni moc dobře znají své "nároky" a navíc všichni kradou jak straky. Sehnat na takovou práci někoho normálního je prakticky nemožné, protože lidi nechtějí pracovat, ale pouze si z pracáku choděj pro razítko. Zaměstnat legálně cizince je administrativně natolik šílené, že je lepší to nedělat a když jsem zkoušel tehdy zaměstnat vězně, bylo to natolik nepružné a také administrativně náročné, že to skončilo taky blbě.

[/quote1238755973]

Ono to jde i ve velké firmě a není to zase tak velký problém, jen vedení musí chtít. Jde to i ve společnosti se 150 zaměstnanci, vím to protože jsem v takové pracoval.
Všechno je to o lidech, jak o zaměstnancích, tak i o nadřízených.
Naprostá většina lidí si myslí, že s povýšením na pozici šéfa, jde ruku v ruce i získání respektu u ostatních a že pokud zaplatí dost peněz, mohou si k zaměstnancům dovolit prakticky cokoli, ale to je omyl, respekt se musí získat a člověk s páteří některé věci neudělá ani kdyby mu platili zlatem.

Jasně, jsou zaměstnanci co budou dělat problémy všude a za všech okolností, o těch nemá cenu psát, ale pak jsou ti normální zaměstnanci co si plní co mají a dojíždí na to že je šéf bezpáteřní zmetek. O těch jsem psal, ti by normálně na zákoník práce kašlali, ale pokud jim šéf dělá takové věci, začnou mu pořádně zatápět.

Co se týká neplatnosti ustanovení, viděl bych to nejen na ustanovení příčící se dobrým mravům, ale i jako nápadně nevýhodné ustanovení a moc bych se divil, kdyby nějaký soud řekl, že je to naprosto v pořádku, že si zaměstnavatel může dělat co se mu zlíbí.
Současně tu zaměstnavatel snižuje mzdu bez zjevného důvodu, oznamuje to zaměstnanci až tím, že mu předloží výplatní pásku kde už má nižší mzdu... to taky není zrovna košer.

Ono napsat někomu že je hlupák, že podepsal takovou smlouvu, to je snadné, horší je, najít řešení jak ho z toho dostat. Navíc nevíme v jaké situaci byla když to podepisovala... jestli je tam velká nezaměstnanost, ona byla dlouho bez práce a v tísni, těžko se můžeme divit, že podepsala i takhle nevýhodnou smlouvu, dost dělá i věk zaměstnance a prostě je hodně faktorů, které to mohly způsobit. Rozhodně bych ji za to neodsuzoval.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

prosím poraďte - kámoška má problém, jde o pracovní právo 03. dub 2009 17:18 #20

  • Blanka K.
  • Avatar uživatele Blanka K.
  • OFFLINE
  • SUPER SPECIALISTA
  • Příspěvky: 1036
  • Karma: 0
A co to stravny, co jim odecetli a nevyplatili? Za to si taky muzou sami?
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

prosím poraďte - kámoška má problém, jde o pracovní právo 03. dub 2009 19:18 #21

  • Myška
  • Avatar uživatele Myška
  • OFFLINE
  • SUPER SPECIALISTA
  • Příspěvky: 468
  • Obdržená poděkování 1
  • Karma: 0
[quote1238785738=Lachtan]
[quote1238749095=Zuzule]
[quote1238741592=Lachtan]
No, v žádný normální firmě český zákoník práce neplatí.... Většina z vás bude po dostudování a nějaké praxi nadále v pozici zaměstnavatele a pak vám všem škodolibě přeju nechutné poťouchlé a přiblblé zaměstnance, kteří si myslí, že máte na účtech desítky milionů určené na výplaty jejich připitomělých "nároků", přestože jejich odvedená práce nestojí za nic (99% případů)
[/quote1238741592]

Nic proti Tobě, aspoň o to teď nejde, asi nebudeš ZL roku, ale pokud má domluveno 12 000Kč měsíčně, fixně 10 000Kč, na bonusech až 4000Kč, s tím, že ty dva se tam vždy nějak šoupnou, pak chápu její zděšení, když jí na účet dorazí 7000Kč, ačkoliv plán splnila, nikdo ji za nic nepokáral, své si odvedla...přece jen aspoň s těmi 10 000Kč snad počítala, ne?

Dovedeš si představit, že vyžiješ ze 7000Kč na měsíc? Ještě, když se kvůli práci odstěhuješ do jiného města, kde nemáš rodinu? (samozřejmě není v praze)
[/quote1238749095]

Tak to neměla podepisovat. Abych řekl pravdu, jak koukám teď do komentáře k ZP, vůbec z ničeho nijak nevyplývá, že by ujednání o tom, že zaměstnavatel může snížit fixní mzdu, mohlo být neplatné. Podle mne je to platné a je to její blbost, že to podepsala a za takových podmínek šla pracovat. Pracovních smluv jsem od revoluce hezkých pár stovek se zaměstnanci uzavřel a nedovedu si představit, že by kdokoliv takové ujednání o mzdě podepsal.
[/quote1238785738]
Zaměstnavatel nemůže jednostranně snížit fixní plat (či mzdu), pokud je uveden přímo v prac. smlouvě. Zaměstnanec se nemůže vzdát svých práv, které nastanou v budoucnu, pokud tak učiní, je to neplatné. Takovéto ustanovení v pracovní smlouvě je tedy neplatné, ovšem pracovní smlouva platná je, jen se k výše uvedenému nepřihlíží. Pokud je v zákoníku práce dovolena dispozitivní úprava, nelze jí snížit či omezit práva zaměstnance. Zaměstnankyně má tedy právo uplatňovat rozdíl do výše fixní mzdy u soudu.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

prosím poraďte - kámoška má problém, jde o pracovní právo 03. dub 2009 21:15 #22

  • Zuzule
  • Avatar uživatele Zuzule
  • OFFLINE
  • SUPER SPECIALISTA
  • Příspěvky: 655
  • Obdržená poděkování 1
  • Karma: 0
Myška: Tak jsem si to sice myslela, ale takhle hezky bych to nenapsala...děkuji:)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Vygenerováno za 0.038 sekund
Powered by Kunena fórum